top of page
Writer's pictureMaria Mathiesen

Koolilastega pereinimestele: sügisrütm kahe nädalaga

Updated: Aug 23




Nädal ennem sügisrütmi perekoosolekul arutage kogu perekonnaga sügise teemal. Kuidas me saame sujuvalt ja mõnusalt sügisega kohaneda? Mida keegi sügiselt soovib ja ootab? Kas on hirme või muresid seoses sügisega? Millised on erinevad lahendusevariandid?




Hommiku harmoonia 


Mis kell oleks igaühel hea ärgata ja kes keda äratab? Millised on toimingute järjekorrad pereliikmetel? Kui kaua hommikused tegevused aega võtavad? Kas hommikuplaan on reaalne? Kuidas hommikul tuju hoida? Millised võiksid olla hommikuse meeleolu kokkulepped?


Õhtused rituaalid 


Mis kell on vaja magama minna, et hommik puhanult saabuks? Millised on toetavad õhturituaalid, et õhtud mõnusad oleksid? Mis kell õhturituaalid algavad? Mis on kellegi soovid ja vajadused une eelse aja osas? Ja mis kell öörahu saabub? Millised on kokkulepped õhtuse õhkkonna osas?


Liikumine kooli, trenni, koju 


Koolilaste päevased trenni ja koju liikumised? Kas nad lähevad üksi või keegi viib-toob? Kuidas toimub pärast kooli söömine? Väike arutelu ka söömise vajalikkusest koolis, et laps mõistaks, et regulaarne söömine on hea tuju parim sõber.


Kodused ülesanded 


Milla ja kuidas toimub koduste ülesannete tegemine? Oluline, et need laps tajuks vastutust, et tema ülesanne on need iseseisvalt ära teha. Lapsevanem vajadusel aitab kuid vastutus on lapsel. Kui on ette teada, et koos õppimist on palju, siis arutage seda, et teha kokkulepped selle paremaks sujumiseks.


Koduga seotud kohustused


Millised koduga seotud kohustused on pereliikmetel ja kuidas need jagunevad? Kes, mida ja millal teeb? Sõbralikud ja heatahtlikud kokkulepped.


Vanemate lubadused


Vanemate ülesanne on näidata ette head ja toimivat päevaplaani ning inspireerida lapse oma eeskujuga. Väljendada selgelt lastele, et nad aitavad ja toetavad hea meelega kui keegi vajab abi või toetust. Hoiavad ise positiivset õhkkonda ning väldivad emotsioneerimist, sildistamist, võrdlemist, negatiivset ennustamist jne. Oluline on lastelt avatult uurida, mida nad vajavad, et nad saaksid mõnusault sügisrütmis toimetada ja olla võimalikult eakohaselt iseseisvad?


Kirjalikud kokkulepped ja tähistamine


Pange vajadusel kokkulepped kirja. Leppige kokku kuidas ja millal te tähistate sügisrütmi toimimist. Hea oleks kui tähistamine toimuks esimese nädala lõpus, näiteks reede õhtul või laupäeval. Mõnus ühine koos olemine ja ühine rõõmustamine kõige selle üle, mis õnnestus. Oluline on, et vanemad tunnustaksid lapsi selle eest, mis õnnestus ja ka teineteist. Vajadusel arutage, mida saaks paremini teha või mida on vaja muuta. Oluline on, et õhkkond oleks võimalikult heatahtlik, toetav ja tähistav.


Kui sa vajad abi seoses lastele oskuste õpetamisega, siis lihtne ja kiire lugemine on Ben Furmani „Oskuste õppe käsiraamat“

14 views0 comments

Comments


bottom of page