top of page
Writer's pictureMaria Mathiesen

Miks on vaja enesearenguga tegeleda? 7 põhjust ja postiivset tulemust


1.  Eneseteadlikkus ja rahulolu elust

Sina ise saad teadlik olla sellest, mida sina tahad, vajad, soovid, tunned, mõtled ja otsustad. Mitte keegi teine ei pea sinu eest sinu sisemaailma tajuma ega sinu sisemaailmaga tegelema. See on sinu enda vastutus. Eneseteadlikkust välja kandes õitsevad kõik sinu eluvaldkonnad. Eneseteadlikkus on komplekt teadmisi ja oskusi, mida vähem või rohkem püüdsid meile edasi anda meie vanemad – täiskasvanueas saame neid oskusi veelgi juurde omandada või puudulike oskuste lüngad täita. Ja selle kaudu loome iseendale rahulolu oma elust.


2.  Enesekindlus

Eneseteadlikud inimesed on päriselt enesekindlad mitte ei kanna enesekindluse maski. Nad saavad olla enesekindlad, sest nad on endaga kooskõlas - oma mõtete, tunnete, vajaduste, tegude osas. Nad on terviklikud ja see toetab neid sisemiselt kindlusega, ehk nad saavad endale loota ja olla enesekindlad.


3.  Positiivsed ja toimivad suhted

Enesearengu osa on oskus ennast ja teisi teadvustada ning kanda välja erinevates suhetes olevaid rolle. Teadlikult suheldes ja suhetes olles on suhted laetud hulga positiivsete emotsioonide ja kogemustega. Suhetes olevate pingete lahendamine on kerge ja enamasti segadusi ja pingeid ei teki, sest oskuste välja kandmine ennetab neid.


4.  Õnnelik paarisuhe

Paarisuhe on sügavaim, kauneid ja keerukaim suhtevorm. Toimiv ja õnnelik paarisuhe eeldab mõlema partneri poolt kõrgel tasemel oskusi. Statistiliselt on enamik paarisuhteid pingestatud, sest partnerid ei oska kanda välja oma vastutust ning neil puuduvad paarisuhte oskused. Enamikes paarisuhetes ei ole inimesed teadlikud ja nad ei koge lähedust, sest neil puudub kontakt nii enda kui partneriga. Eneseareng võimaldab teadvustada ja olla kontaktis endaga, omandada paarisuhteks vajalikud oskused, olla kontaktis partneriga, kogeda lähedust ja kokkuvõttes olla kogu südamest ja hingest õnnelik. Kõige õnnelikumad on need, kes on õnnelikus paarisuhtes.


5.  Rahulolu tööst ja eneseteostusest

Ennast teadvustav ja enesekindel inimene oskab ja saab teha valikuid ja otsuseid, mis viivad tööalase rahuloluni ja eneseteostuseni. Ennast mitte teadvustav inimene ei oska analüüsida olukordasid, enda ressursse ja võimalusi ega teha otsuseid ja tegutseda eesmärgipäraselt. Eneseteadlik inimene on teadlik, mida ja miks ta teeb ning kuidas see on seotud tema enda tööalaste eesmärkidega. Väljakutseid ei käsitle ta takistustena vaid pigem uurib nende abil oma puudulikke oskusi, et neid korrigeerida. Endaga kontakt võimaldab seada eesmärke ning valida sobivaid suundasid ning teha koostööd erinevate inimestega. Targalt, teadlikult ja rahulikult tegutsedes tuleb rahulolu tööst loomuliku tulemusena.


6.  Suurepärane füüsiline tervis ja rõõm oma kehast

Inimesed, kes on eneseteadlikud ja kontaktis endaga tunnevad rõõmu oma keha eest hoolitsemisel. Seda nii tervisliku toitumise, liikumise kui teiste tegevuste näol. Neil on raske oma keha vajadusi mitte märgata, sest tajuvad oma keha selgelt ning soovivad oma kehale parimat. Neil on lihtne oma kehaga tegeleda ning oma keha sõnumitest aru saada. Neil esineb vähem terviseprobleeme, mis tulenevad kehvadest harjumustest ja kehavaenulikest valikutest. Rõõm ja rahulolu elust juhib nad tervislike ja toetavate elustiilide ja tegevuste suunas. See omakorda hoiab keha tervena ja heas vormis.


7.  Positiivsed tunded - rahu, lihtsus, rõõm, energia

Mitte keegi teine ei saa kellegi ellu luua püsivat rahulolu, õnne, rõõmu ja väga head enesetunnet. See tuleb läbi inimese enda valikute ja tegevuste. Eelkõige suurepäraste suhete. Eneseareng ja eneseteadlikkus on ainuke toimiv võti, mis garanteerib suurepärase elu ja õnne.




 

15 views0 comments

Kommentare


bottom of page