top of page
Writer's pictureMaria Mathiesen

Pööra lähisuhetes suurt tähelepanu enda ja teiste tunnetele ja vajadustele. Märka enamat kui lihtsalt tundeid ja vajadusi


Kõiki suurepäraseid suhteid iseloomustab tähelepanelik märkamine ning tunnetest ja vajadustest rääkimine. Tunded ja vajadused ning nende märkamine on kõige olulisem, millest suhetes lähtuda. Tunded ja vajadused on meie sügav olemuse osa, identiteedi osa ning neid enda või teise puhul märkamata jättes jätame endast või teisest suure osa eitusesse. See hakkab ajapikku tekitama pingeid, mille märkamata jätmise tulemus on suur segadus, sõltuvused, väsimus, füüsilised haigused, kaassõltuvus, unehäired, depressioon, jne, jne, jne.


Enda ja teiste tunnete ja vajaduste märkamine vajab teadlikku tähelepanu suunamist


Märkamine ja teadvustamine on automaatsed harjumused nendel, kes on seda pikalt teinud või kasvanud koos vanematega, kes seda on teinud. Kõikidel teistel on vaja võtta pause, et märgata ja teadvustada või regulaarselt aega, et endamisi reflekteerida enda ja teiste tunnete ja vajadustega seotud infot.

Need, kes on harjunud teisi inimesi väärtustama ja oluliseks pidama võtavad aega tajumiseks ja mõtlemiseks, et ei jääks olulist märkamata. Nad soovivad suhetes anda oma parima, sest vaid selliselt suhtudes on tulemuseks toimivad ja mõlema poole vajadustega kooskõlas olevad suhted.


Pühendu täielikult teist kuulates ja tema tundeid ja vajadusi märgates


Vaid siis kui sa suunad oma täie tähelepanu teisele ja süvened teisesse on sul võimalik võtta vastu teise poolt väljendatud ja väljendamata jäetud infot. See on sinu ülesanne teist täie pühendumisega kuulata ja vaadelda - suur osa infost edastab teine sulle kehakeele, näoilme, hääletooni, kõnerütmi ja hääletooni kaudud.


Vaatle ja kuula teist täie pühendumisega ja sõnasta enda peas teise mõte, kogemus, tunne, vajadus.

Olen teraapiakabinetis läbi aastate nõustanud suurt hulka inimesi, kes on vajanud just neid lihtsaid soovitusi enda ja teise teadvustamiseks. Nende lihtsate soovituste abil on nad teinud suuri ja positiivseid muutusi endale olulistes suhetes.



Küsimused, mis aitavad tundeid ja vajadusi märgata ja teadvustada


  • Mida ma tunnen? Mis võiks olla minu tunde või tunnete nimed? Milliseid tundeid on nende tunnete all? Kas need tunded on minevikust pärit või olevikuga seotud?

  • Mida ma vajan? Millised on nende vajaduste nimetused? Millised vajadused on nende vajaduste all? Kas need vajadused on seotud oleviku või minevikuga seotud?


  • Mida tema tunneb? Millised tunded võivad nende tunnete all olla? Kas need on olevikuga seotud? Minevikuga seotud või tulevikuga seotud?

  • Mida ta vajab? Kellelt ta vajab? Kas need vajadused on seotud oleviku, mineviku või tulevikuga?


Kui sul on raske enda tundeid ja vajadusi teadvustada, siis püüa mõtiskleda, mida võiks inimene tunda sellises olukorras nagu sina oled? Vaatle ennast kõrvalt.

Kui sul on raske teist mõista, siis küsi temalt otsa, mida ta tunneb ja vajab? Võib-olla ta ei oska kohe sulle vastata ja vajab mõtlemisaega. Tea, et iga inimese enda vastutus on püüda mõista ja väljendada enda tundeid ise. Kui keegi sulle sinu küsimuse peale vastab, et kas sa siis ei saa aru, mida ma tunnen või vajan, siis on tegemist vägivaldse käitumisega.


Väljenda ennast selgesti - eestlased väljendavad enamasti segaselt ennast. Ise sellest aru saamata.


Eestlastel puudub kogemus ühiskonnast ja kodudest, kus tunnetele ja vajadustele pööratakse tähelepanu. See on siiamaani paljude eestlaste jaoks imelik. Eestlased ei väljenda ennast ise ja ei märka seda.

Pööra tähelepanu ja vaatle, kas või kui palju sa tegelikult ennast väljendad selgelt ja arusaadavalt nii endale kui teistele inimestele. Kas sinu soovid ja mõtte väljendused on selged - kas nendest on võimalik lihtsalt ja kergesti aru saada, mida sa soovid või ei soovi? Kas sinu kõne on enamasti positiivne, rahulik, heatahtlik?


Hästi toimivates suhetes räägitakse parajalt palju ja selge eneseväljendusega


Kui me vaatleme suhteid, mis toimivad, siis nendes suhetes inimesed räägivad avatult. Nad räägivad selgelt, loogiliselt ja nende mõtted on arusaadavad. Nende jutust aru saamiseks ei pea teine pool kasutama tohutult lisaküsimusi. Rääkija loob selgeid sõnumeid, mis avavad tema mõtted, arvamused, nägemused ja vajadused. Ning mida oskuslikum ta on, seda rohkem ta põimib sisse teise märkamist ja arvestamist.

Me saame aimata või otse mõista, mida see inimene tunneb või vajab, sest ta kasutab sõnu, mis annavad selgelt edasi tema sisemaailma kogemusi.

Harmoonilistes suhetes lähtutakse elementaarsest viisakusest, ei suruta oma tundeid peale, ei dikteerita teisele käitumist, ega suunata teist oma vajadusi rahuldama.

Mõlemal on õigus väljendada oma tundeid, arvamusi ja vajadusi ning eriarvamuste puhul mõistetakse, et alati ei ole vaja samal arvamusel olla. Vahel võib eriarvamuses märgata manipulatsioonielemente - neid on võimalik välja selgitada lugedes emotsionaalse ja vaimse vägivalla kohta.


Igas eriarvamuses ei ole emotsionaalset ja vaimset vägivalda, kuid eriarvamustes võib seda esineda. Oluline on osata märgata ja aru saada, kumma variandiga tegemist on.


Suurepäraste lähisuhete valem on lihtne: märka, teadvusta, analüüsi ja mõtle ning väljenda selgelt hoolivalt ja arusaadavalt oma mõtet kasutades tunnete ja vajaduste sõnu.

 

Kui sa vajad nõu ja abi, et teadmisi ja oskusi tunnete ja vajaduste osas veelgi paremaks saada, siis tule julgelt teraapiakohtumisele või koolitustele. Tunnete ja vajaduste teadvustamise ja väljendamise oskus ei ole eestlastel veres, seega see vajab teadlikku tähelepanu ja arendamist. Endast ja oma lähedastest hoolivad inimesed julgevad seda väljendada, sest neile kallid inimesed väärivad parimat.




17 views0 comments

Comments


bottom of page